یکی از ویروس هایی که می تواند به کبد انسان آسیب جدی بزند هپاتیت می باشد.این ویروس عملکرد طبیعی کبد را مختل می کند.در واقع هپاتیت به التهاب کبد گفته می شود که یرقان نیز نامیده می شود.اگر علایم بیماری کمتر از شش ماه طول بکشد به آن هپاتیت حاد و اگر بیشتر از شش ماه ادامه داشته باشد به آن هپاتیت مزمن می گویند.هپاتیت به سه دسته هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت C تقسیم می شود.هپاتیت علایم مختلفی دارد که در این مطلب در niksalehi به علایم پوستی هپاتیت و سایر علام بالینی آن پرداخته ایم.
علایم پوستی هپاتیت
تاثیر بیماریهای کبدی روی پوست و مو – دکتر گلرخ ثریا رنگ پوست تو خبرمیدهد از درد کبد «شما پوستت چهقدر زرد شده! یرقان گرفتهای؟ باید یک آزمایش کبد بدهی!» اگر این جملات را از متخصص پوستتان شنیدید، تعجب نکنید چون گاهی بیماریهای کبدی اثراتی روی پوست شما میگذارند که به وسیله این علایم و نشانهها حتی میتوان بیماری کبد شما را شناسایی کرد و تشخیص داد.
از علایم پوستی هپاتیت باید بدانید بسیاری از متخصصان داخلی به محض نگاه کردن به پوست صورت و بدن شما، بیماری کبدیتان را تشخیص میدهند و آزمایشهای تکمیلی را برایتان تجویز میکنند…
علایم هپاتیت
بعضیها اعتقاد دارند که پوست آینه تمامنمای بیماریهای داخلی است و این بیماریها بیش از هر بیماری دیگر اندامهای داخلی خودشان را روی پوست نمایان میکنند. یرقان یا همان زردی پوست مشهورترین علامت بیماریهای کبدی در روی پوست است که باعث زردی پوست و حتی سفیدی چشم میشود.
رنگپریدگی هم میتواند نشانه کمخونی باشد.
گاهی این کمخونی ناشی از تجزیه بیمارگونه خون در کبد است و این اتفاقی است که در سیروز کبدی رخ میدهد. قرمزی کف دست ممکن است ناشی از بیماری حاد و یا مزمن کبد باشد.
رنگ خاکستری متمایل به ارغوانی تیره در پوست هم میتواند به علت افزایش آهن و یا برنزه شدن آن باشد که شما باید به هموکروماتوز شک کنید البته این نشانههایی است که پزشکان بیشتر با آن آشنایی دارند و با دیدن این علایم برای شما یک تست ارزیابی سلامت کبد را تجویز خواهند کرد.
دانستن این نشانهها هم به شما کمک میکند که خیلی زود بتوانید خودتان را برای چکاپ و بررسی سلامتتان به پزشک برسانید. از پوست تا برگه آزمایش شما بد نیست بدانید کبد بزرگترین عضو بدن انسان است و برای خارج کردن سموم از بدن بسیار اهمیت دارد.
مهمترین بیماری های کبدی کدامند
بیماریهای کبدی بسیار متفاوتاند ولی هپاتیت، سیروز کبدی و کبد چرب و انسداد مجاری صفراوی از مشهورترین بیماریهای کبدی به شمار میروند. اگر محصولات فعالیت کبدی نتوانند از بدن دفع شوند در پوست بدن جمع شده و ایجاد علایمی میکنند که زردی پوست و خارش پوستی دو تا از علایم اصلی این بیماریها است. یرقان وقتی رخ میدهد که کبد بیمار، بیلیروبین کافی جذب نمیکند.
خارش که از اصلیترین نشانههای بیماریهای کبدی روی پوست است خودش را به خاطر رسوب محصولات صفراوی در پوست نشان میدهد. در صورتی که پزشک شما از روی این علایم پوستی به بیماری کبد شما شک کند برایتان یک سونوگرافی، سیتیاسکن، ام.آر.آی و یا اسکن کبد تجویز میکند و یا با استفاده از لاپاروسکوپی درون کبد شما را مشاهده خواهد کرد.
نظر کارشناس – دکتر پرویز طوسی – متخصص پوست و مو بیماریهای کبدی گاهی دارای علایمی خاص روی پوست بدن افراد هستند که به کمک این نشانهها حتی میتوان بیماری فرد را هم تشخیص داد.
شایعترین نشانه بیماریهای کبدی که خودش را روی پوست نشان میدهد، خارش پوستی است. شاید دوست داشته باشید بدانید چگونه یک بیماری کبدی ممکن است باعث خارش پوست شود! در این شرایط معمولا انسدادی در مجاری صفراوی وجود دارد و به خاطر این انسداد، مواد و ترشحات صفراوی نمیتواند دفع شود.
این مواد درون کیسه صفرا و مجاری صفراوی تجمع پیدا کرده و باعث ترشح آنها به داخل خون میشوند و علایم خودشان را به صورت زردی و یرقان روی پوست نشان میدهند.
علامت اصلی بیماری های کبدی
خارش در بیماریهای مزمن کبدی یک علامت اصلی است که خودش را روی پوست فرد نشان میدهد. از طرف دیگر، بیماری مزمن کبدی که سیروز کبدی نامیده میشود علامتش را روی پوست به صورت زردی و یرقان نشان میدهد. بیماریهای کبدی معمولا در سیروز کبدی گاهی خود را به صورت لکههای قهوهای رنگی نشان میدهند ولی در این میان در باور عامه مردم، باورهای غلطی وجود دارد که باید اصلاح شود.
گاهی بعضی افراد لکههای بارداری را که قهوهای رنگ هستند و در دوران بارداری روی پوست پدید میآیند، به بیماری کبدی نسبت میدهند که اصلا ربطی به بیماری کبدی ندارد.
همینطور، لکهای قهوهای رنگ کک و مک هم ارتباطی با بیماریهای کبدی ندارد و نشانه بیماری کبدی به حساب نمیآید. نکته اصلی دیگر این است که بیماریهای کبدی باعث تغییرات چندانی در موهای افراد بیمار نمیشوند.
بد نیست بدانید علایم پوستی هپاتیت چیست؟
اگر شما هپاتیت عفونی دارید که مزمن است، مانند هپاتیت و B C ممکن است در ابتدا علائم هپاتیت ایجاد نشود زیرا علائم هپاتیت ممکن است تا زمانی که بر عملکرد کبد تاثیر نگذاشته است دیده نشود. در مبحث علایم پوستی هپاتیت بدانید علائم هپاتیت حاد به سرعت ظاهر می شود. علائم هپاتیت حاد عبارتند از:
• خستگی
• نشانه های آنفولانزا
• ادرار تیره
• مدفوع کمرنگ
• درد شکم
• از دست دادن اشتها
• کاهش وزن نامعلوم
• پوست و چشم زرد ، که ممکن است علائم زردی یا یرقان باشد.
همچنین بخوانید:
- شگفت انگیزترین خواص نان جو کدامند؟
- چگونه پف زیر چشم را از بین ببریم؟
- رژیم غذایی و تغذیه سالم برای بیماران سنگ کلیه
راههای انتقال هپاتیت و پیشگیری از آن
هپاتیت مزمن به آرامی رشد می کند، بنابراین برای تشخیص علائم هپاتیت باید خیلی دقت کرد. رعایت بهداشت یکی از راه ها برای جلوگیری از هپاتیت A و E است. اگر سفر به کشور در حال توسعه دارید، باید در استفاده از موارد زیر احتیاط کنید:
• آب محلی
• یخ
• ماهی و صدف خام
• میوه و سبزیجات خام
هپاتیت B،C و Dکه از طریق خون آلوده منتقل می شوند ولی می توان با رعایت موارد زیر از انتقال هپاتیت جلوگیری کرد:
• عدم استفاده از سرنگ و داروهای تزریقی مشترک
• عدم استفاده از تیغ مشترک
• عدم استفاده از مسواک شخص دیگران
• عدم تماس با خون
هپاتیت B و C نیز می تواند از طریق رابطه جنسی و تماس جنسی صمیمی منتقل شوند. تمرین رابطه ی جنسی ایمن با استفاده از کاندوم و عدم رابطه ی جنسی دهانی به کاهش خطر ابتلا به این عفونت ها کمک کند.
منبع: نیک صالحی